چگونگی غلبه بر ترس کودکان از دندانپزشکی | دندانپزشکی کودکان
چگونگی غلبه بر ترس کودکان از دندانپزشکی | دندانپزشکی کودکان مهمترین مسئله ای است که والدین با آن روبرو هستند و به دنبال راهکار و حل این مشکل می گردنند.اصولاً کودکان به علت ناآگاهی و ترس درونی که از دندانپزشکان و به طور کلی از پزشکان و بیمارستان دارند همیشه یک ترس ناخودآگاه در وجودشان وجود دارد و بیمارستان و پزشکان را به چشم آمپول و درد می شناسند.
وظیفه والدین و پزشکان در ابتدا از طریق صحبت و دادن آگاهی و تمرکز بر افکار و روان فرزندان باید باشد و این آمادگی را در درون آنها از طریق تفکر خود کودک مثلاً با اسباب بازی و وانمود کردن به این که دندانپزشکی نیز یک نوع بازی کودکانه می باشد و در کل با وسایل گوناگون بچه گانه سعی در متقاعد کردن آنها برای درمان دندان شان انجام دهیم.
علت ترس کودکان از دندانپزشکی برای چیست و این ترس از کجا می آید؟
علت ترس کودکان و این که چرا کودکان و حتی بعضی از بزرگسالان از دندانپزشکی می ترسید یک مسئله ناخودآگاه است و گاهی افرادی هستند برای یک ترمیم ساده دندان خود حتی حاضر به بیهوشی می شوند و می خواهند این کار در بیهوشی آنها انجام شود.
در محیط خانه وقتی صحبت از درد و سختی دندانپزشکی می کنیم فرزندان نیز این سخنان را می شنوند و این صحبت ها پیش مقدمه ای برای ترس بیشتر آنها می شود فرزندان چون وابستگی خیلی زیادی به والدین دارند برای انجام کارهای دندانپزشکی آنها راهکارهایی وجود دارد که والدین نقش پر رنگی می تواند داشته باشند که بر ترس کوکان غلبه کند.در دندانپزشکی بر خلاف دیگر رشته های پزشکی که بیشتر بیمار و دکتر با هم سر و کار دارند اما در دندانپزشکی، کودک، دندانپزشک و خود والدین سه ضلع یک درمان هستند و والدین با در آغوش گرفتن کودک خود یه نوع احساس امنیت به کودک می دهند و پزشک نیز می تواند با تمرکز بیشتر دندان کودک را درمان کند.
پس والدین در درمان ضلع سوم و مکمل و تعیین کننده را دارد و کودک نیز با خیالی آسوده و با امنیت تن به درمان خواهد داد و دیگر ترسی از دندانپزشکی نخواهد داشت و به مرور با درمان دندان خود کنار آمده و دیگر ترسی به خود راه نمی دهد.
بهترین روش و استفاده از چه مراکز و دندانپزشکی و کلنیک هایی برای کودکان مفید است؟
والدین معمولاً از خود می پرسند چگونگی غلبه بر ترس کودکان از دندانپزشکی چیست که در جواب باید گفت بهترین روش برای غلبه بر ترس کودکان از دندانپزشکی این است که هرگز از دندانپزشکی که خودمان استفاده می کنیم برای کودک خود استفاده نکنیم و از کلنیک های مجهز و آنهایی که بخش مربوط به کودکان دارند و از داندانپزشک متخصص کودکان بهره ببریم.
کلنیک دندانپزشکی ژنیک که بخش مختص کودکان نیز دارند می توانیم استفاده نماییم.در این مرکز به علت اینکه کودکان با محیط کودکانه و وسایل و اسباب بازی های گوناگون سر و کار دارند بیشتر فکرشان معطوف این وسایل شده و از استرس و ترس آنها کم شده و همکاری بیشتری نسبت به درمان دندان خود می کنند.
در این مرکز انواع وسایل مربوط به دندانپزشکی از قبیل دندان های پلاستیکی و هر آنچه که مربوط به دندان و دندانپزشکی می باشد به صورت اسباب بازی در اختیار کودکان قرار دارد تا با ذهنی آماده نسبت به درمان آنها با خیالی آسوده و تهی از ترس اقدام گردد.
راه های پیشگیری از خرابی دندان کودکان
راه هایی برای پیشگیری از خرابی کودکان وجود دارد تا کودک ما اصلاً سر و کارش به دندانپزشکی نیفتد که می توانیم به صورت دوره ای از همان سن دو سالگی و در فاصله زمانی هر شش ماه یک بار نسبت به مراجعه به دندانپزشکی کودکان و چکاب دوره ای از خرابی دندان آنها جلوگیری کنیم.
اگر این مسئله را رعایت کنیم و پشت گوش نیندازیم می توانیم از عواقب درد دندان و ترس کودکان از دندانپزشکی جلوگیری کنیم اگر بر روی دندان کودک خود اثر سیاهی و یا تیرگی مشاهده کردیم این لکه ها و تیرگی ممکن است از مصرف قطره آهن باشد و جای نگرانی در این زمینه نمی باشد.
مورد بعدی اینکه حتماً مسواک زدن در سه نوبت را برای کودکان انجام دهیم و یا بهتر است که یادشان دهیم خودشان این کار را انجام دهند و اگر ما خودمان این کار را انجام دهیم و در طول شبانه روز سه مرتبه مسواک بزنیم می توانیم الگویی باشیم برای کودکان خود و کودکان هر آنچه را که ما انجام می دهیم آنها نیز انجام می دهند پس ما آینه کودکان خود هستیم و اگر ما بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنیم بی شک کودکان مان نیز رعایت می کنند و دیگر نیازی به مراجعه به دندانپزشک و مسائل دیگر از قبیل اینکه چه کنیم تا کودک مان از دندانپزشکی نترسد دچار نمی شویم.
یک دندانپزشک خوب چه نقشی در نترسیدن کودک از دندانپزشکی دارد؟
یک دندانپزشک خوب، باید تعامل و همکاری و صحبت های مثبت و انجام دادن کار دندانپزشکی را همراه با بازی کودکانه که کودک را از کار اصلی دور و ذهن و فکر کودک را معطوف به بازی کردن نماید انجام دهد و حتی صحبت از شجاعت و شهامت کودک کند و احساس خوبی برای کودک ایجاد نماید و کودک احساس کند که انجام کارهای دندانپزشکی مثل یک بازی است.
اگر این کارها انجام شود پزشک می تواند در کار خود موفق باشد. پزشکانی هستند که با بداخلاقی و ترساندن بچه ها از آمپول و با زور در کار خود سعی در متقاعد کردن کودک برای انجام کار می کنند که این کار نتیجه عکس دارد و کودک دیگر حاضر به حضور در دندانپزشکی نخواهد شد و همیشه یک ترس درونی در خود احساس می کند و تجربی بدی از دندانپزشکی دارد.
کدام کودکان نیاز به بیهوشی در انجام دندانپزشکی خود دارند؟
کودکانی که به هیچ صورت حاضر به همکاری نیستند و مدام گریه می کنند و از دندانپزشکی فراری هستند باید به صورت بیهوش کردن آنها کارهای دندانپزشکی شان را انجام داد.این کودکان به علت این که بی قرار هستند و اصلاً روی یونیت دندانپزشکی نمی خوابند و مدام از انجام کار دندان خود بیزارند و هیچگونه راضی نمی شوند تنها راهی که باقی می ماند عمل بیهوشی برای این کودکان است تا بتوان به صورت فوری و بدون اینکه به دهان و دندان و لثه کودک آسیبی برسد این کار انجام شود.
سخن آخر
در پایان به این نتیجه رسیدیم که کودکان را نباید با خاطرات بدی که خود از کشیدن دندان در دندانپزشکی و یا درد دندان خود که داشیم در محیط خانه صحبت و یا بحث داشته باشیم چون این صحبت ها چیزی جز ترس و ناامنی چیزی دیگر در ذهن بچه باقی نمی گذارد.
دوم اینکه از کلنیک هایی که بخش مربوط به کودکان دارند و از متخصصین دندانپزشکی کودکان بهره می برند استفاده کنیم چون در این مراکز محیطی بچه گانه همراه با اسباب بازی وجود دارد و بچه ها رغبت بیشتری نسبت به مکان های دارند و راحت تر با محیط کنار می ایند و همکار می کنند.